X

Bolagsverket varnar

Bolagsverket varnar på sin hemsida för oseriösa avvecklingsföretag

Det har dykt upp aktörer på marknaden som uppger sig hjälpa till med att avveckla bolag men som i själva verket endast rensar bolaget och säljer det vidare och benämner det med ”lagerbolag med historik” eller ”aktiebolag med historik”. Det finns en risk att detta utnyttjas av personer som vill driva verksamhet men som inte själva skulle bli godkända av t.ex. bank eller av Skatteverket. Genom ditt sålda bolag går förbi deras granskning. Du som företrädare riskerar att bli en målvakt om du inte väljs ur styrelsen. Du kan också komma att hållas ansvarig för obetalda skatter i ditt sålda bolag om det skulle ses som ett s.k. skalbolag.

Även för köparen av ett sådant ”lagerbolag med historik” är det en risk att köpa ett bolag som har bedrivit verksamhet. Det kan dyka upp gamla skulder, avtal som redan är påbörjade och personalskulder. En av fördelarna med att köpa ett äkta lagerbolag är att säljaren garanterar att ingen verksamhet har bedrivits. Om aktören inte garanterar att dom avvecklar bolaget så bör man vara försiktig.

Bolagsverket nämner tre varningssignaler:

  • Det känns lite för enkelt, snabbt och billigt att sälja eller avveckla ditt företag
  • Företaget påstår till exempel att ”stora skulder är inget problem”
  • Företaget finns enbart på webben eller har bara en postbox – men inget fysiskt kontor

Läs Bolagsverkets artikel här.

Tags: